Zenvoices logo
Zenvoices logo

Peppol e-facturatie met retourberichten

Wat is Peppol?

Peppol is de internationale standaard voor het eenvoudig, snel en betrouwbaar verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen in het gestandaardiseerde UBL formaat. Zenvoices is sinds 2019 aangesloten bij het Peppol (Pan-European Public Procurement On-Line) netwerk. Met het gebruik van Peppol staat de authenticiteit van de verzender vast en is de integriteit van het bericht verzekerd. Organisaties die werken met Zenvoices kunnen zich gratis registreren in het Peppol netwerk en zijn hiermee voorbereid op de toekomst van factuuruitwisseling.

E-factureren

De markt ontwikkelt zich snel in een richting waarin papieren facturen niet meer bestaan, deze zullen in de toekomst worden vervangen door e-facturen. Een e-factuur wordt ook wel een digitale factuur genoemd, deze voldoet aan specifieke eigenschappen. Een elektronische factuur (e-factuur) is een gestructureerd, digitaal bestand (maar geen pdf) waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. Een e-factuur kan vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem. Om deze bestanden 100% betrouwbaar onderling uit te wisselen is Peppol binnen de Europese Unie als stelsel ontwikkeld. Het uitwisselen verloopt via beveiligde verbindingen tussen leveranciers en ontvangers, waarbij gebruik wordt gemaakt van serviceproviders die aangesloten zijn op Peppol. Het toezicht wordt uitgevoerd door Peppol-autoriteiten. Wil je als onderneming of organisatie meer weten over e-facturatie, raadpleeg dan ook de ontwikkelingen op de site van de ‘Digitale Overheid‘.

Peppol retourberichten

Onderzoeksbureau GBNED is het initiatief “e-retour” gestart, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninklijkrelaties (BKZ). E-retour maakt het mogelijk om de factuurstatus te volgen bij klanten. De voorwaarde is wel dat beide partijen gebruik maken van elektronisch factureren op basis van Peppol. Een e-retour bericht is een bericht dat je ontvangt als verzender van een factuur op het moment dat de ontvanger iets verandert in de status van de factuur. Zo kun je dus direct zien of de factuur ontvangen is en hoef je niet meer achteraf telefonisch- of mailcontact op te nemen voor bevestiging. 

Samen met een aantal andere organisaties is Zenvoices actief onderdeel van de kopgroep e-retour. Binnen deze kopgroep wordt door de betrokken partijen actief gewerkt aan het optimaliseren van dit informatieproces proces voor de toekomst. Lees de startgids van GBNED voor meer informatie.

Statussen

In Zenvoices kun je aangeven welke berichten verzonden moeten worden. Dit kan voor iedere Peppol koppeling per status ingesteld worden. De statussen die in Zenvoices gebruikt worden zijn:

  • (AB) Ontvangstbevestiging berichten versturen: direct wanneer de Peppol factuur ontvangen is in je Zenvoices omgeving.
  • (AP) Geaccepteerd en goedgekeurd berichten versturen: direct wanneer de Peppol factuur goedgekeurd is aan het einde van het autorisatieproces.
  • (RE) Afgewezen berichten versturen: direct wanneer de Peppol factuur afgekeurd is in het autorisatieproces. Bij het afkeuren kan een reden ingevoerd worden, welke verzonden wordt naar de leverancier.

Er zijn nog een aantal andere mogelijke statussen, maar deze worden niet ondersteund in Zenvoices, namelijk: 

  • IP – In process 
  • UQ – Under query  
  • CA – Conditionally accepted 
  • PD – Paid (Final status) 

Meer informatie over het versturen van retourberichten via Peppol lees je in ons helpartikel.

Wil je op de hoogte blijven van Peppol e-retourberichten?  

In onze nieuws-updates lees je alle ontwikkelingen rondom dit onderwerp en meer.

Meer weten over hoe Zenvoices kan ondersteunen in de transitie van traditionele factuurverwerking naar e-factuur verwerking?

Met onze integratie met toonaangevende boekhoudpakketten en onze oplossingen voor betrouwbare automatische factuurverwerking, autorisatiemanagement en betalen heeft Zenvoices de kennis en software beschikbaar om organisaties nu al te ondersteunen in het proces naar de toekomst van factuurverwerking. Zenvoices is ISO 9001:2015 en 27001:2017 gecertificeerd.

Probeer onze oplossingen uit of neem contact op voor meer informatie.

PROBEER 30 DAGEN GRATIS DEMONSTRATIE PLANNEN CONTACT OPNEMEN NIEUWSBRIEF ONTVANGEN