menu

Werk veiliger met Single Sign On

De regels en eisen rondom cybersecurity worden binnen bedrijven steeds meer en beter gehandhaafd. Single Sign On (SSO) biedt gebruikers de mogelijkheid om eenmalig in te loggen bij een externe authenticatie provider, waarna automatisch toegang wordt verschaft tot software zoals Zenvoices. SSO is beschikbaar gemaakt in Zenvoices om het proces van het inloggen en registreren van gebruikers te vereenvoudigen.

Zenvoices houdt zich intensief bezig met informatiebeveiliging en beschikt daarom ook over een ISO 27001 certificering. Daarnaast helpt Zenvoices organisaties waarmee samengewerkt wordt te voldoen aan hun wet- en regelgeving rondom cybersecurity. In een bestaande Zenvoices omgeving kunnen gebruikers worden aangemaakt via SSO zodat zij geen aparte inloggegevens hoeven aan te maken. Het werken met SSO brengt meerdere voordelen met zich mee, zoals:

Verbeterde veiligheid

Met SSO wordt er eenmalig ingelogd en is de kans op onderschepping van je wachtwoord en gebruikersnaam kleiner. Wachtwoorden worden niet meer herhaald en daardoor wordt de veiligheid versterkt. Met SSO is er nog maar één sterk wachtwoord nodig en deze kan gemakkelijker onthouden worden door de werknemer. Wel is het cruciaal dat naast dit wachtwoord aanvullende authenticatie wordt gebruikt, zoals een e-mail of SMS-code.

Als organisatie ben je daardoor minder kwetsbaar voor phishingaanvallen. Verdachte inlogpogingen worden herkend en geblokkeerd door de ingebouwde beveiligingstools om de veiligheid te verbeteren. Mocht het voorkomen dat een werknemer een device kwijtraakt dan kan de organisatie ook snel en gemakkelijk de toegang van dit device tot accounts en cruciale data uitschakelen, omdat er maar van één account gebruik gemaakt wordt.

Gebruiksvriendelijkheid

Inloggen bij meerdere tools kan frustraties veroorzaken vanwege het feit dat er verschillende inloggegevens onthouden moeten worden. Met SSO hoeven gebruikers niet meer na te denken over welke inloggegevens ze moeten gebruiken en hebben ze met één inlog toegang tot alle benodigde software.

Daarnaast wordt met SSO het beheren van de toegangsrechten voor de organisatie inzichtelijk en transparant gemaakt door middel van configuratie op basis van functie, afdeling of senioriteit.

Tijdbesparing

We maken allemaal wel eens mee dat we een wachtwoord of gebruikersnaam vergeten zijn. Dan is er uiteraard altijd de optie ‘wachtwoord vergeten’, maar dit kost wel tijd en moeite. Met het gebruik van SSO is dit niet meer nodig.

Nadat er een gebruikersaccount is aangemaakt in Zenvoices en SSO geactiveerd is, kunnen gebruikers eenvoudig inloggen met een externe provider zoals Microsoft of Okta.

Verhoogde productiviteit

Als gebruiker maak je vaak gebruik van meerdere systemen en dat betekent dat er continue met verschillende gegevens in verschillende software moet worden ingelogd. Het handmatig beheren van bijvoorbeeld de aanvraag voor inloggegevens kan erg tijdrovend zijn. Met SSO zijn gebruikers minder tijd kwijt zijn aan het inloggen in alle benodigde software en de beheerders aan het aanmaken van accounts.

Hoe kun je inloggen met SSO?

Eenmalig inloggen in Zenvoices wordt ondersteund via Microsoft en Okta.

Microsoft
Inloggen met SSO kun je doen met een Microsoft account. Microsoft Azure Active Directory biedt een volledige oplossing voor identiteits- en toegangsbeheer met geïntegreerde beveiliging. Gebruikers kunnen zich eenmalig aanmelden om toegang te krijgen tot hun Microsoft-apps en andere cloud-, SaaS- en on-premises app met dezelfde referenties.

Okta
Okta biedt een veilige cloudoplossing voor SSO waarmee werknemers, klanten en partners met één inlog toegang hebben tot de tools waarmee zij werken. Okta beveiligt alle informatie met uitgebreide beveiligingsmaatregelen. Eén van deze maatregelen is multi-factor authenticatie (MFA) waarmee je je identiteit moet bevestigen met een tweede factor naar keuze. Dit kan bijvoorbeeld een SMS met een verificatiecode zijn.

Voor wie is SSO beschikbaar?

SSO is beschikbaar vanaf het Basis-abonnement van Zenvoices. Je leest hoe je SSO inschakelt in ons helpartikel over SSO.